Therapie bij of na kanker

Het Integraal Kankercentrum Nederland verzorgt cursussen voor therapeuten die patienten met kanker ondersteunen bij zowel lichamelijke klachten als ook bij psychosociale problemen. Onze collega Petra Reifenrath is Oedeem- en oncologisch fysiotherapeute en heeft al vele jaren ervaring met het behandelen van de problematiek die tijdens of na de behandeling van kanker optreedt.

Onze praktijk is aangesloten bij het oncologienetwerk van het IKNL

Lymfoedeem is een zwelling, die ontstaat wanneer het vocht in lymfe- en bloedvaten niet goed kan stromen. Dat gebeurt vaak na een trauma of een operatie. Zo kan een arm gezwollen zijn na een borstoperatie met lymfeklierverwijdering, of heeft iemand last van opgezette benen na een buikoperatie.

Het is van belang dat een lymfoedeem vroegtijdig  behandeld wordt omdat er anders een verhoogd risico op ontstekingen en infecties bestaat.

De behandeling wordt met zeer zachte en ritmische bewegingen uitgevoerd omdat de meeste lymfebanen en lymfeklieren vlak onder de huid liggen en zeer gevoelig voor druk zijn. Ook het mobiliseren van littekenweefsel speelt een grote rol omdat weefselverklevingen de vochtcirculatie verder belemmeren.

Manuele lymfedrainage is rustgevend en ontspannen. De behandeling kan ondersteund worden door lymfetaping, het aanleggen van bandages en bewegingsoefeningen en fasciastretchtechnieken.

Voor de behandeling is een verwijsbrief van de specialist nodig.

Ga voor meer informatie naar: Www.oedeemtherapievodder.nl/ www.nvfl.nl

Of stel uw vraag per mail aan petra@praktijkmoves.nl.

Aanmelden kan via Patiëntenportaal of WhatsApp naar 06 – 55 777 098