- Kaakfysiotherapie
- Fysiotherapie / manuele therapie bij hoofdpijn
- Fysiotherapie bij aangezichtspijn
Pijn bij het kauwen, tandenknarsen of onverklaarbare hoofdpijn… Deze klachtenkunnen ontstaan door problemen in het hoofd- of nekgebied. Heeft u last van deze klachten? Overweeg dan een afspraak te maken bij de craniofaciaal fysiotherapeut.
Craniofaciale fysiotherapie is dat hetzelfde als kaakfysiotherapie?
Craniofaciale therapie behandelt problemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren, gewrichten en het zenuwstelsel van hoofd, halsgebied en kauwstelsel. Ook het kaakgebied valt binnen deze omschrijving, daarom wordt het ook wel “kaakfysiotherapie” genoemd.
Veel voorkomende klachten in het hoofd/hals/kaakgebied
Kaakklachten:
- Pijn in of rond de kaak, knakkende geluiden
- Klemmen van de kaak
- Tandenknarsen
- Onverklaarbare mond- of tandpijn
- Moeite met kauwen, praten of gapen
Hoofdklachten:
- Hoofdpijn, duizeligheid, migraine
- Aangezichtspijnen, soms met verlamming of spierzwakte in het gezicht (trigeminus- of facialis-neuralgie)
- Gevolgen van ongelukken aan het hoofd of de nek zoals whiplash, breuken
- Verminderde reuk of smaak, oorsuizen of piepen (tinnitus)
Oorzaak
De nek, schedel en kaak zijn allemaal met elkaar verbonden. Een verstoring binnen dit systeem kan uiteen lopende klachten geven. Wanneer de nek of kaak wordt blootgesteld aan hogere spanning dan op dat moment haalbaar is kunnen er klachten ontstaan.
Mogelijke oorzakenzijn: trauma, overbelasting als gevolg van spanningen of afwijkend mondgedrag(kauwgom kauwen, nagelbijten etc.).
Onderzoek en behandeling
Bij de intake wordt uitgezocht welke factoren van invloed zijn op uw klachten en wat de gevolgen zijn van de klachten op uw dagelijks leven. Daarna zal het fysieke onderzoek zich richten op het functioneren van het nekgebied, het kaakgewricht, de schedel en het zenuwstelsel van het hoofd en het gezichtsgebied. Aan de hand hiervan wordt samen met u een behandelplan opgesteld. De behandeling bestaat uit manuele therapie en een begeleidingsprogramma. Het doel is dat u zelf beter met de klachten om kan gaan.